Opdateret d. 22.9.2016

Tilbage til forsiden

Naturdagbog 2016


Rank Evighedsblomst

Mosebølle i skoven ved Vemhån

Udgået fyr i Hede Urskov ved Sånfjället
Dage i "Herlige Härjedalen"

Ja, sådan står der skrevet på de store tavler ved indgangsporten fra Dalarna til Härjedalen. Og det er ikke misvisende. Vi har besøgt lenet flere gange, men aldrig set det klædt i så smukke høstfarver. I Vemhån i den nordlige del af Härjedalen havde vi lejet et hus i 11 dage. Herfra tog vi ture ud i landskabet og var på Flatruet med de mange tamrener, som græssede mellem de rødbrune dværgbirke.

Kort før Mittådalen på vej til Flatruet gjorde en bilist, som havde overhalet kort forinden, os opmærksom på en tjur hun, der stod i vejgrøften. Den var ret fikseret på skovbrynet, og det viste sig da også, at der var andet i vente. Tre hanner vovede sig ud i lyset for en kort stund, dog længe nok til, at jeg kunne fotografere dem, trods det svage lys. Men hunnen fik jeg fint.

I det flotteste septembervejr tog vi til Sånfjället Nationalpark, som ligger i nærheden af byen Hede, og er Sveriges bjørnetætteste område med mindst ti til femten bjørne. Vi så ingen i de fire timer, vi opholdt os der ( og vel godt det samme). Til gengæld så og spiste vi mange bær, især mosebølle. Og så nød vi farverne. De gule birketræer med de hvide, lavbevoksede stammer "plantet" i et tæppe af rødfarvede blåbærblade, er så vellykket, at ingen blomsterdekoratør kan gøre det efter. Nationalparken blev ligesom nogle af de store parker i Lapland åbnet i 1909. Dagen før afrejse til Danmark, fortalte husejeren, at der var blevet skudt en bjørn på Sånfjället dagen efter, vi var der. Desuden blev der tre dage senere skudt en bjørn i skoven ved Vemdal.

Nord for Funäsdalen ligger Bruskvallerne, tidligere et landbrugsområde med flere fäboder, men i dag et yndet tursitmål, såvel sommer som vinter. En 10 km lang betalingsvej fører op til parkeringspladsen, hvorfra folk vandrer til toppen af Mittåkläppen. Halvejs oppe ad grusvejen stoppede vi op og satte os med udsigt over et landskab med spredte bevoksninger af gule fjeldbirke og ene. Næppe havde vi sat os, før en jagtfalk fløj forbi i et rasende tempo, og kort efter hørte vi traner. Tre styk kom forbi, tog en stor bue ud over dalen, vendte tilbage og forsvandt bag birketræerne. Bortset fra lyden af ravne var det de eneste fugle, vi så på turen op over fjeldet. I det hele taget er der meget tyst i skovene på denne tid af året. Men hjemme ved hytten med nærliggende, høstet havremark vrimlede det med småfugle. Blandede flokke af bogfinker og kvækerfinker, ofte op til 2-300 fugle, fouragerede på stubmarken. På sidstedagen var en stor flok sjaggere ankommet.

Skovbunden bugnede af svampe. Men det var umuligt at finde pæne, spiselige eksemplarer. Og så er der jo laverne, især rensdyrlaverne, som dækker store partier af skovbunden og er så fotogene blandt svampe, blåbær og tyttebær. (Se billederne nedenstående)


Hedeviken

Landskab nord for Funäsdalen

Aftenstemning ved Vemhån

Det var her, vi så jagtfalk og traner

Tjur hun ved Mittådalen

Tjur hun ved Mittådalen

Tjur hanner. Der var tre i flokken. Mittådalen

Bægerlav ssp. Til venstre Cladonia portensona i selskab med en gruppe svampe, som jeg ikke har bestemt

Stjerne-rensdyrlav (Cladonia stellaris) i selskab med blåbær

Cladonia portentosa har ikke noget dansk navn

Almindelig Røn i rød efterårsfarve på Storhogna ved Vemdalen

Mosebølle på Storhogna

Blåbær på Sånfjeldet

Skællet kødpigsvamp (Sarcodon imbricatus) skov ved Vemhån

Ren på Flatruet

Engpiber på Flatruet

Traner over Mittåkläppen

Almindelig Røn på Sånfjället

Buket fra en svensk skovbund plukket af Inger

Fjeldbirk
Onsdag den 3. august


Horsetidsel

Hedelyng
En vandretur på Vindblæs Hede
Jeg var opsat på en tur til Vilsted Sø, men som flere gange før skuffede den mig. Tidligere kunne man altid være sikker på at finde fugle, hvor den nye bro nu ligger. Men nu er de væk, og mange ligger så langt ude på vandet, at det kræver teleskop. Desuden er der kun ét sted på vejen ud til broen,hvor græsningsområdet er så smalt, at der kunne være forhåbning om at finde et par vadefugle i umiddelbar nærhed. Her kunne man tidligere se tinksmed, klyde og mudderklire. Og nu, da jeg er igang med klagesangen, vil jeg ikke undlade at nævne fugletårnets placering. Langt de fleste besøgende kommer til tårnet op ad dagen, og da ligger søen i modlys.

Skuffet kørte jeg til Vindblæs Hede og gik en længere tur, dels ad afmærkede stier, dels tværs over heden. Her tog jeg en del billeder ("postkort"), men det er jo heller ikke af vejen, når landskaberne er så smukke. Nogle af fotografierne er i sort/hvid. Bedøm selv, hvad der er bedst.

For få dage siden fandt jeg kommabredpande ved Kyø Dale. Og nu var jeg spændt på, om den også havde fundet vej til Vindblæs Hede. Efter at have set dagpåfugleøje, græsrandøje, stregbredpande, okkergul randøje, admiral, tidselsommerfugl og almindelig blåfugl var kommabredpanden der pludselig. Senere på turen var det meget småt med insekter, men det kunne sagtens tilskrives den hårde blæst. Hedelyngen blomsrer naturligvis, men mange planter står brune og kun med få blomster og grønne blade. Måske skal årsagen findes i lyngbladbillens angreb for 5- 6 år siden. Jeg har lagt et billede af billen på siden.

Som noget nyt er jeg kommet på Facebook, men hvor ofte, jeg vil bruge den, vil tiden vise.













Kommabredpande på rødkløver

Kommabredpande på rødkløver

Tidselsommerfugl på rødkløver

Tidselsommerfugl soler sig på markvej

Lyngbladbille fra 2009 på Ajstrup Hede

Gyldenris


Engbrandbæger blomstrer nu i store mængder på græsmarkler og overdrev
Lørdag den 9. juli


Revling-Sortbær
Portlandsmosen 8. juli

Mark-Krageklo Helnæs 29.juni
En opsummering af de seneste dage ved en række fotografier.



Almindelig Vandnymfe Portlandsmosen 8. juli

Argusblåfugl Portlandsmosen 9. juli

Argusblåfugl

Bølleblåfugl et slidt eksemplar. Portlandsmosen 8. juli

Foranderlig Blåfugl Portlandsmosen 8. juli

Foranderlig Blåfugl

Græsrandøje Portlandsmosen 8. juli
Moseperlemorsommerfugl Portlandsmosen 8.juli
Moseperlemorsommerful

Ung Hedelibel hun Portlandsmose 8. juli

Engpiber Helnæs 29. juni

Engpiber Helnæs 29. juni

Mark-Krageklo Helnæs 29. juli

Rød Glente Sydfyn 28. juni

Hvid Næbfrø
Portlandsmosen 8. juli

Rundbladet Soldug
Portlandsmosen 8. juli
Tirsdag den 5. juli. Overskyet og udsigt til regn, som dog først kom ved middagstid. Havterner ved Sebbersund

I går fik jeg et tip fra Hans Heideman om tillidsfulde terner ved bådepladsen i Sebbersund. Vejret i de tidlige morgentimer var gråt med udsigt til regn. Men et par timer senere lysnede det. I håb om, at fuglene stadig befandt sig ved bådepladsen, pakkede jeg mit grej og kørte. Der var en del uro blandt ternerne ved min ankomst, da en bådejer var i færd med at lænse sin båd for vand. Men da han forsvandt, og jeg forholdt mig roligt, vendte de tilbage på pælene. Andre satte sig på bådene, hvor ungfuglene holdt til. I alt talte jeg 32 voksne Havterner, men kun tre ungfugle. Det fortæller lidt om en ikke særlig stor ynglesucces. Jeg antager, at de har ynglet på Klosterhomen.


Havterne, voksen fugl. Læg mærke til det røde næb (Næbbet har ikke den sort spids som hos Fjordternen), de korte ben og lang hale.

Er det indledning til en piruet?

Nej, kun et led i fjerplejen

Og det skal gøres grundigt



Så er der sild til ungerne



Også ungerne har brug for fjerpleje

På billedet ses en enkelt ungfugl. Næbbet mørkner hurtigt og bliver sort hen på sommeren
Mandag den 20. juni. Gråvejr ret blæsende. Over middag udbredt regn Junimøde i Fosdalen og omegn

Traditionen tro dannede Naturcenter Fosdalen ved Svend Møller Nielsen igen i år rammen for vores junimøde. En tradition, der er kommet for at blive, og som mage fotografer i NFD-Nordjylland ser frem til. Det væsentlige i at mødes er naturligvis fotograferingen, men at mødes i det kulinariske og sociale univers er heller ikke at foragte. Udover at vi hen på formiddagen tog i felten, brugte vi også dagen til at sammensætte et program for det næste halve år.

Fosdalen og dens omgivelser er et overflødighedshorn af fine naturlokaliteter. Og Svend Møller Nielsen, som er stedkendt, er den rette mand som guide. En større gruppe fulgte ham i skoven og var desuden på blomsterrige overdrev. Enkelte tog ud i klithederne ved Lerup Strand og Bredesande. Jeg var en af de sidstnævnte. I håb om at finde ynglende Sortstrubet Bynkefugl tog jeg turen ud ad Lerup Strandvej, og senere kørte jeg gennem Bredesande. Det gav tre par ynglende Bynkefugle, men ingen Sortstrubet.

Bynkefugl hun

Bynkefugl han
Fredeag den 17. juni Kyø Dale for at lede efter sommerfugle.

Jeg fandt Stor Bredpande, Okkergul Randøje, Sortåret Hvidvinge, Nældens Takvinge, Almindelig Blåfugl og Metalvinge


Stor Bredpande i Tjærenillike.

Jeg forsøgte at fotografere et par i parringsleg







Sortåret Hvidvinge i Tjærenillike

Metalvinge, Grøn Køllesværmer

Okkergul Randøje
Lørdag den 11. juni. Stadig sol og skyfri himmel, men kølig vind fra nordøst Tur i Hals Nørreskov med Rådyr og Rålam og et smut i Aså Havn med Havterne



Rålam

Rålam på vej til grøften, hvor den skjulte sig sammen med nummer to lam



Havterne Aså Havn

Havterne

Havterne

Strandkål på stensætningen ved Aså Havn
Søndag den 5. juni. Sol, skyfrit og ret blæsende. 24 grader Frejstrup Hede kl. 13:30 15:30

Det er nu Hedepletvinge flyver. Ja, hvis der da er nogen på f. eks. Frejstrup-/ Lundby Hede, hvor jeg har set dem i en lang årrække. Jeg trodsede varmen og den bagende sol og tog i går midt på eftermiddagen en rask beslutning og kørte til heden. Jeg må sige, at jeg blev noget overrasket ved at se lokaliteten ligge i stor forandring. Plantevæksten var slået, og et stort areal syd for det lille vandhul var brændt af. Det er naturligvis sket i relation til den plejeplan, der ligger for området.

Jeg fandt ikke en eneste Hedepletvinge. Om det skyldes den drastiske ændring af biotopen, eller blæsten er ikke til at vide. Men vi kan da håbe, at plejen vil bevirke, at Djævelsbid, som sommerfuglen lægger sine æg på, vil komme igen og brede sig.

Efter at have siddet en tid ved vandhullet for at fotografere guldsmede og vandnymfer (se billederne)gik jeg videre mod vest langs det tidligere skovbryn, og pludselig blev jeg opmærksom på en lille fugl, der varslede. Desværre havde jeg ladet kikkert og min 400 mm tele ligge ved vandhullet og havde kun en 105 mm makrolinse til rådighed. Min først indskydelse gik på Sortstrubet Bynkefugl (se billedet på forsiden), og da jeg havde downloadet billedet og forstørret det kraftigt, kunne jeg konstatere, at jeg havde fundet en ny ynglefugl på De Vesthimmerlandske Heder. Læs om Sortstrubet Bynkefugls status 2016 i Felthånbogen i Fugle og Natur

I øvrigt så jeg Okkergul Pletvinge, Okkergul Randøje, Dværgblåfugl, Grøn Busksommerfugl, Sortåret Hvidvinge, Blodplet og mange eksemplarer af Hvidvinge Måler. Se mine billeder af dagsommerfugle på Pbasen

Firplettet Libel lægger an til landing

Firplettet Libel er landet og sidder nu vagt i sit territorie.

Lille Kærguldsmed

Almindelig Vandnymfe i parringshjul

Rådyr

Okkergul Pletvinge foto fra egen have
Fredag den 3. juni. Skyfrit 26 grader svag vind Staun Enge kl. 04.45 - 3. juni

Solskiven stod halvt over horisonten, da jeg kl. 04:35 kørte mod Staun By. Min hensigt var egentlig at køre til Halkær, men pludselig fik jeg den indskydelse at tage en omvej for at se solopgangen over fjorden. Og det valg fortrød jeg ikke. Langs vejen til bådehavnen sad en Bomlærke og sang og mågerne på Hornsgård Holm stemte i med fuld styrke.

Ved havnen gik jeg ud på fortøjningsbroen. Måske ville noget vise sig. Vandstanden er for tiden ekstrem lav. Kun de yderst fortøjede både ligger i vand, og de sidste dages varme har sat gang i forrådnelsen, så her lugtede ikke ligefrem af violer.

Bedst som jeg stod og fantaserede om, hvordan jeg skulle få min egen båd, som ligger ved Barmer Landingssted, i vandet, kom en Skestork fra vest med målbevidst kurs mod holmen. Det blev den første fugl, jeg fik på kortet. "Der må komme flere," tænkte jeg og stillede mig i venteposition. Og ganske rigtigt. I løbet af ca. en halv time havde 22-24 fugle passeret mig.

En samlet flok på 16 spottede jeg langt mod vest, og da de var i rimelig fotoafstand begyndte jeg at skyde løs og fortsatte til de fløj med rumpen vendt mod mig og "forsvandt" i sollyset. Det var et uforglemmeligt syn, som jeg nu også har på computeren. Ganske lavt over vandoverfladen kom de i front mod solen, hvis gyldne skær understregede det nøgne gule felt på hagen og det gule brystbånd, fuglene bærer i yngletiden. Enkelte fugle fløj bag om mig, og en kom lige lodret over.

Mon ikke forestillingen nu er forbi, tænkte jeg og kørte derefter videre ud ad Østerkærvej. Et par Agerhøns, højst sandsynligt det samme par, jeg har set der tidligere, var synligt ængstelig for deres unger. Ude på en mark havde to harer et kort møde, og stæreflokken fra i mandags havde flyttet sig og opholdt sig i resterne af et skrottet markredskab.

I håb om at kunne vende helt ude, hvor markvejen ender, fortsatte jeg og havde flere Viber om mig. Det gik fint med at vende, og da jeg kørte tilbage, så jeg en Kærsanger sidde i toppen af tagrørene langs kanalen og foredrage sin smukke sang. Jeg stoppede bilen for at optage sangen, og jeg fik da også "lov" til at fotografere den. Men da jeg så skulle starte igen var festen forbi. Batteriet var løbet tør for strøm.

Da var klokken seks. Og hvem vækker man på det tidspunkt for at få hjælp? Nej vel! Så jeg kontaktede SOS-Vejhjælp, og efter tre kvarters tid var der atter liv i motoren. Pausen udnyttede jeg til en gåtur på markvejen. Og det fik Viberne på vingerne. Et par havde unger og 4-5 andre par brød sig absolut ikke om min tilstedeværelse. Min konklusion var da, at der mindst er/har været 6-8 par ynglende Viber på Staun Enge.

Skestorke på vej til Hornsgård Holm kl. 05:08

Skestorke- et udsnit af en samlet flok på 16, der også havde kurs mod Hornsgård Holm. Billedet skal ses i stor størrelse, så klik her.

Kærsanger

Vibe-en af de mange, der fløj ængstelig omkring mig

Bomlærke- Staun kl. 04.56

Stæreflok som levende noder på skrottet markredskab

En enlig Stær på resterne af landejendom på Østerkærvej ved Staun
Torsdag den 26. maj. En næsten skyfri morgen med svage tågebanker i lavningerne. Morgentur ved Halkær Sø
Klokker er 04:30. Et kik ud af vinduet sætter liv i den mødige krop. Ofte kan det være svært at lægge den varme seng bag sig, men når himlen er skyfri, fuglene synger og ikke en vind rusker i løvet, så gælder det om at komme i tøjet så hurtigt som muligt. Tågernes og disens tryllerier har det med at forsvinde i løbet af kort tid. Således også denne morgen. Kun de lavtliggende enge og marker ligger indhyllet i tågebanker, der desværre på kort tid bliver tyndere og tyndere. Men jeg er heldigvis fremme på Halkærvej i rette tid, så jeg har naturskolen liggende foran mig nede i dalen omgivet af svage tågebanker. Jeg griber min 400mm tele, springer ud af bilen og tager en stribe billeder. Telens evne til at trække motivet sammen fremgår tydeligt af det første billede i nedenstående serie. Især virker det overbevisende, når billedet ses i stor størrelse.

Allerede, da jeg er fremme ved parkeringspladsen, er tågen pist væk. Jeg beslutter mig for at gå opstrøms langs åen, idet jeg samtidig leder efter et sted, hvor jeg kan komme helt ud til søbredden. Det er efterhånden ikke så let, da rørskoven breder sig mere og mere. Men lidt syd for det sted, hvor de to åer Sønderup Å og Halkær Å løber sammen, finder jeg en åbning, som måske kan bruges. Det går fint med at komme frem, men vandet står højt mellem de grønne blade af dunhammer, så jeg kan desværre ikke sætte mig på min rygsæksstol. Men da jeg har held med at komme frem, uden at et par Toppede Skallesluger ser mig, beslutter jeg mig for at blive på stedet, selv om jeg er nødsaget til at stå op. I ca. en og en halv time holder jeg ud, og lader fuglene komme til mig.

På vej tilbage til bilen kommer en hare imod mig, og kort tid derefter ser jeg en lille sanger forskræmt flyve over åen. Pludselig står jeg ansigt til ansigt med "synderen", lækatten, men kommer for sent med kameraet. I øvrigt er der en del pragtvandnymfer på vingerne.

Halkær Naturskole fotograferet med en 400 mm tele oppe fra højdedraget på Halkærvej. Tågen er ved at lette. Læg mærke til televirkningen. Prøv det store billede

Gøgene ved søen er virkelig aktive.

Her sidder en Gøg afventende i Rørskoven. Måske er det Rørsangeren, som jeg hørte synge, der er udset som forældre til en ny gøgeunge.

Pludselig kom en Gråand med 8 ællinger mod mig, men satte derefter kurs mod en nærliggende bugt.

Hare på "græs" på dæmningen

Jeg havde ikke været opmærksom på Sangsvanerne, førend de lettede og fløj forbi mig. I alt 5 fugle.

Toppet Skallesluger han fløj forbi sammen meb hunnen. Her et udsnit af det store billede

Toppet Skallesluger hun Se stort billede med begge køn.

Troldand. Syv hanner jagtede en enlig hun og landede pludselig foran mig.

Her er begge køn i en anspændt situation

Så letter en af hannerne

Vandriksen lever en skjult tilværelse. Man hører den tit, men ser den sjældent. Og sker det, viser den sig, som her, kun lidet anende.

Smalbladet Vikke. Drastrup Grusgrav 21. maj

Afblomstret Mælkebøtte Drastrup Grusgrav 21.maj
Tre ugers opdatering med diverse billeder.

Solopgang ved Nibe Bredning 5. maj

Morgen ved Sebbersund 5. maj

Aurora han Farstrup 5. april

Okkergul Pletvinge Drastrup Grusgrav 21. maj

Blomstrende Klitfyr Drastrup Grusgrav 21. maj

Femhannet Pil Barmer 18. maj

Blomstrende æbletræ Halkær 19. maj

Blomstrende æbletræ Halkær 19. maj

Blomstrende Spidsløn Halkær Naturskole 4. maj

Sivsanger Halkær Sø 4. maj

Hylster-Guldstjerne Vår Skov 30.april
Mandag den 2. maj


Sortklire på vej til vinterdragt-Arkivfoto

Grågås - Arkivfoto

Rørspurv han-Arkivfoto
Guidet tur til Vejlerne

Søndag den 1. maj havde jeg den fornøjelse at være guid for et jagtselskab fra Lundø. Jens Østergaard, som kender medlemmerne fra sin fødeegn, havde formidlet turen, som indledtes på Havnevej 7 i Valsted med et veldækket morgenbord dels i stuen dels i en nyetableret udestue. Allerede fra morgenstunden tegnede det til en dag med sol og svag vind. Jeg bemærkede straks, at en del havde stort kendskab til fuglene, og hver især kunne fortælle om selvoplevede situationer.

For at have solen i ryggen, hvilket giver de optimale betingelser for at bestemme fuglene, begyndte vi turen i Kraptårnet. På vej derud bemærkede vi de mange Grågæs på engen og hørte Rørdrummen pauke. Pludselig trængte lyden af Traner igennem, og et par kom flyvende over rørskoven. Det viste sig senere, at der ude på engen gik ikke mindre end 61 fugle. Men det, der i allerførste omgang optog fuglekikkerne, var en Havørn, der i længere tid kredsede højt oppe under skyerne. Kort efter kom endnu en ørn i kikkertfeltet, men desværre forblev de i højderne, til de langsomt forsvandt i horisonten.

Der var forbavsende få vadere. Kun et enkelt Rødben blev det til, men mangt en Vibe slog sine volter. Af andefugle så vi: Gravand, Taffeland, Skeand, Gråand, Krikand og Troldand. Skråt ud for tårnet sad en Rørspurv i en pilebusk og sang, og kort efter fik den selskab af en Sivsanger. Landsvalen viste sig, og Hvid Vipstjert fløj tæt forbi tårnet.

Næste stop var skjulet ved Han Vejle. Næppe var vi kommet ud af bilerne, førend en syngende Løvsanger tiltrak vores opmærksomhed. For os var det årets første. Utrolig tillidsfuld blev den siddende, selv om jeg gik lidt tættere på for at få billede af den.

Da gangbroen ud til den yderste platform er under reparation, blev det kun til en kort tur, hvor enkelte benyttede sig af skjulet. Nu var der kommet gang i Rørhøgene. Både hanner og hunner svævede på kærhøgemaner (vingerne løftet i V-form) over rørskoven, hvorfra vi tillige kunne høre Rørspurv og Skægmejse. Sidstnævnte lever en skjult tilværelse i yngletiden. Kun glimtvis får man den at se. Anderledes forholder det sig i efteråret, hvor fuglene sidder i toppen af tagrørene eller på træbroen og gelænderet for at æde frø. I øvrigt yngler den så tidligt, at den får to kuld. Der blev af forbipasserende fortalt, at der tidligere på dagen var set Sydlig Blåhals og hørt Savisanger. Den fornøjelse fik vi ikke.

Vi fik heller ikke fornøjelsen af Sortterner ved Kogleaks-Tårnet. De er endnu ikke ankommet. Vi tog derefter den helt store tur vest om Selbjerg Vejle og Glombak for at stoppe op ved centralslusen, hvor frokosten kom på bordet. Ind i mellem bidderne blev der holdt øje med fuglene. Forgæves ledte jeg efter Stor Kobbersneppe. På et tidspunkt havde jeg hørt dens sang. Flere Grågæs gik med unger. Ja, der var i øvrigt et par, der krydsede den stærkt befærdede vej med 5- 6 gæslinger. En farlig rejse. Ude over engen bølgede mindre flokke af Bramgæs. På forsiden af hjemmesiden kan I se billede af en flok Bramgæs over Barmer Enge, og herfra klikke jer frem til et stort billede.

Fra tårnet fik et par af deltagerne, jeg husker desværre ikke navnene, øje på en Sortklire endnu i vinterdragt. I græsset lå en del Klyder, mens andre fouragerede i de små pander. Også her var der Rørhøge at se. Men frokostpausens klu var for mange synet af to hugorme, der lå i græsset ved stendiget og solede sig, og euforien steg, da et almindeligt firben kom til syne og krøb rundt i græsset i længere tid.
Ved 14 tiden takke vi af, og nogle satte kurs vestover andre mod Valsted. Tak for et hyggeligt samvær!


Frokosten nydes ved Centralslusen

Jens Østergaard for en lille snak med jagtkammeraterne

Løvsanger ved Han Vejle. Årets første

Almindeligt Firben er levendefødende. Se følgende billede

Unge af Almindeligt Firben fotograferet i september

Det er ikke lige til at se, hvad der er hoved, og hvad der er hale. Men det er en hugorm. Hugormen føder unger i august, og først efter 3. vinterdvale kan hannerne parre sig, hvis de får lov af gamle hanner.

Her et billede af en ung Hugorm fra april

Bramgås

Rørdrum-Arkivfoto

Skægmejse han-Arkivfoto
Lørdag den 23. april Halkær Sø og Ådal fra kl. 07:30 til 10:15

Det har frosset i nat. Rim i græsset og rimtåge over engene. På Ajstrup Hede lå der florlette rimtågebølger mellem træer og buske. De blomstrende mirabeller stod i flot kontrast til en næsten sort vesthimmel. Dette sceneri måtte fotograferes.

Halkær Sø lå indhyllet i tåge, da jeg kom frem til parkeringspladsen, Men i løbet af en halv time var den brændt af, som man siger i DMI. Det slog mig straks, at noget var forandret. Lydbilledet var ikke, som det plejer. Grågæssene har ganske enkelt sat sig på de skræppende, gakkende noder. Kort sagt de larmer. Og da de nu optræder i et pænt antal både i søen og på de omkringliggende enge og marker, så virker det voldsomt.

Fiskehejrerne deltog også i koret, men kun i korte, hæse lyde. Over 30 fugle så jeg denne morgen. En hel flok på 15 hejrer fløj op, da jeg gik ud til det lille "fugletårn". Jeg havde i øvrigt ikke gået langt, førend en Isfugl kom strygende i vild fart op langs åen. Og da jeg gik videre, fandt jeg et hul i åbrinken. Ja, egentligt var det i rodkagen på et væltet træ. Til syneladende er hullet slidt i siderne, så måske er der nu ynglende Isfugl på stedet. Den må holdes under observation.

Men at et pa Rørhøge har slået sig ned som ynglefugle i rørskoven nord for søen, er en kendsgerning. Begge fugle fløj med redemateriale. På et tidspunkt var der på stedet ikke mindre end tre hanner. Men de to af dem blev jaget på porten, og begge trak de sydover til rørskovene ved søen.

Ajstrup Hede. I forgrunden blomstrende mirabelletræ.

Træ i silhuet ved det gamle voldsted

I dag var der rigtig mange Fiskehejrer ved Søen. En flok på 15 fugle fløj op fra den lille vig, der ligger til venstre for stien ud til udsigtspladsen.

Andre kom tæt på, da de fløj hen over broen på Halkærvej



I dag så jeg Landsvale for første gang i år. Flere fugle fouragerede over den spejlblanke søflade. Her holder et par stykker et kort hvil på det røde gelænder ved broen.

Knarænder i flugt-et karakteristiskt forårstegn, hvor 3-4 hanner forfølger en enkelt hun. Læg mærke til det hvide vingefelt. Tidligere beskrev man Knaranden som en sjælden ynglefugl i Danmark. I de senere år er den blevet mere og mere almindelig. Ses lokalt både i Vilsted Sø og Halkær Sø

Bomlærke i blomstrende pil

Skarver flyver ofte i pæne flokke over søen og sætter sig derefter i de udgåede træer i den sydlige del.
Torsdag den 21. april 20 års jubilæum i NFD den 16. april. Derefter en mislykket tredagestur til Sverige.

Ca.!30 personer mødte op til NFD´s 20 års jubilæum i Smørum. Med så store kapaciteter udi naturfotografering som Lars Geil, Hans Strand, Markus Varesvuo og Brian Rasmussen var der lagt op til den helstøbte, billedmæssige og informative fortælling. Og så var der alle de glædelige gensyn med gamle "fotokammerater". Vi er en del, som var med fra starten, og som stadig holder ved.

I pauserne kunne man gå rundt og kaste et beundrende eller måske et kritisk blik på de mange fotografier, der var udstillet i salen, på balkonen og i vestibulen. Endelig var der uddeling af jubilæumsbogen "Naturen i fokus II". Desværre mangler bogen billeder fra de mange dygtige naturfotografer i Nordjylland, hvilket sikkert skyldes, at de respektive fotografer ikke har sendt billeder til redaktionen. Kun Per Schaap og jeg selv har billeder med.

Jeg havde planlagt en kortere rejse til Sverige med det formål at fotografere Urfugl på Remmene skydeterræn, besøge Hornborgasjön og gense Nordisk lappedykker i Billingen. Men sådan kom det ikke til at gå. Det mest præcise ord, jeg kan komme på, når turen skal beskrives, er "FIASKO" .

Fotoskjulet i remmene var nærmest en væltet ruin, og selv om jeg tøjrede mit eget skjul til skuret og et par store sten, så gavnede det ikke sagen, da fuglene spillede et helt andet sted, og at den klare nat gik over i gråvejr, blæst og regn.

Skuffet pakkede jeg sammen og kørte til Hornborgasjön. Her var der i ca. en halv time opholdsvejr med efterfølgende heldagsregn. Sådan udfoldede vejret sig også næste dag. Og da vejrudsigten stadig stod på regn og blæst, tog jeg en rask beslutning og kørte til Göteborg, tog chancen og kom med færgen kl. 8:00. På turen fra Malmø til Göteborg tog jeg et par svinkeærinder ud til kysten. Det er herfra de få ret almene billeder stammer. Og så blev der også tid til et par skud af Tranerne, inden regnen kom.

I denne tilstand genså jeg fotoskjulet. Det var her, jeg tøjrede mit eget telt, satte mig i kulden og ventede.

Dette silhuetbillede af en Urfugl han var, hvad der kom ud af mine anstrengelser

Traner -Hornborgasjôn 18. april. Langt de fleste fugle havde forladt "Trandans"

TranerKlik her for at se billedet i stort format

Vil du med en tur op på taget? Åsa syd for Kungsbacka 17. april

Her har vi en fin udsigt!

Rødben - Åsa 17. april

Rødben - Åsa 17. april

Hvinand - Åsa 17. april

Stormmåger - Åsa 17. april

Stormmåge - Åsa 17. april

Strandskader - Åsa 17. april

Gråkrage - Åsa 17. april
Lav

Femradet Ulvefod
Tirsdag den 23. februar
Overvejende sol og letskyet
5-6 grader jævn vind fra vest



Grønsisken hun fra haven
Foråret er her allerede både i haven og på strandengene.
Det ses og høres tydeligt, at foråret er over os. Mejserne har længe sunget, og Solsorten høres i skumringen. Skovduerne kurrede allerede i januar, og nu kæmper de hårdnakket om territoriet. Gulspurven kan stadig huske at tælle til "syyyyyyyv".

På strandengene flokkes gæssene (Bramgæs og Kortnæbbede Gæs) i tusindtal, og Sanglærkerne synger og jagter hinanden. En flok Viber på 55 fugle fløj over engene og fandt behag i at lande i kanten af de sumpede områder øst for Staun. Her gik tillige over 60 Gravænder og fouragerede. Redepladserne på holmene er sikkert udpegede. De Lysbugede Knortegæs gjorde mågerne selskab, da 400 landede på den østlige del af Vår-Kyø Holme. Også Strandskaderne ses og høres.

Sanglærke foredrager sin smukke sang på Strandengen

En konkurrent stemmer i





Musvåge fanget på vej til Renovest 22. februar





Blåmejse fra haven
Torsdag den 22. januar Vinterbilleder fra våger ved Nibe fordelt over flere dage.

Desværre ligger fuglene langt ude. Men det betyder blot, at der er udfordringer i at fange fuglen i flugten.


Lysbugede Knortegæs

Sangsvane

Sangsvane

Sangsvaner en gammel fugl og en ung 2K

Sangsvane letterKlik for stort billede og læg mærke til Canadagæssene

Rødben ved Sebbersund. Den mørke dragt indikerer Islandsk Rødben (Tringa totanus robusta)

Rødben ved Sebbersund

Sølvmåge i vinterdragt

Sølvmåge 3K

Sølvmåge3K

Sølvmåger kæmper om føden, mens Svartbag ser til

Stor Skallesluger lægger an til landing

Stor Skallesluger

Stor Skallesluger

Stor Skallesluger lander ved Nibe Havn

Stormmåge

Stormmåger

Svartbag jagter Stor Skallesluger

Stor Skallesluger han og 3 Hvinænder hunner

Fiskehejre på sten ved indsejling til Nibe Havn
Fredag den 8. januar
Overskyet og sne
Minus 1-2 grader
Ved Nibe Havn
I går blev jeg ringet op af Marianne Hummelhøj, som kunne fortælle, at hun havde en flok Lysbugede Knortegæs på en mark lige uden for vinduet. Desværre havde jeg ikke mulighed for at køre til Nibe. Men i dag havde jeg et ærinde, og i samme køb valgte jeg at lede efter gæssene. Men der var tomt på markerne.

I sted kørte jeg til havnen. Isen ligger nu mange meter ud fra kysten, så fuglene er langt ude. Men af og til flyver de til andre "græsgange", og så opstår muligheden for at fotografere dem. Både Sangsvaner og Knopsvaner skal tælles i hundreder. Stor Skallesluger optræder med ca. 120 fugle. Ellers var der Gråænder Hvinænder, Gravænder og Blishøns. Ved Roklubben gik der 6 Rødben (formodentlig Islandsk Rødben) og 12 Almindelige Ryler. I lang tid fulgte jeg en Skarv, der pudsede fjerdragten.

Stor Skallesluger hun og han

Stor Skallesluger og ung Svartbag

Stor Skallesluger

Skarv pudser sig

Sklarv

Der er kamp om føden- Svartbag og Sølvmåge forfølger en Stormmåge

Sngsvane
Torsdag den 7. januar.
Snebyger minus 5 grader
svag vind kl. 14


Grønirisker
Observationer i haven
I dag topper Solsort med 17 fugle. Som det fremgår af billederne er der behov for drikkevand, også når det er frostvejr. At spise sne kan gå an, men hvis der er vand, foretrækker fuglede det. Derfor forsøger vi at holde et lille område i fuglebadet isfrit ved at hælde kogende vand på.

Udover Solsort har vi følgende arter på kost: Blåmejse, Musvit, Sumpmejse, Bogfinke, Kvækerfinke, Dompap, Grønirisk, Skovspurv og Rødhals. Desuden kommer store fugle som Skovskade, Husskade, Gråkrage, Tyrkerdue og Skovdue også til foderpladsen. Spurvehøgen snupper en fugl hver dag.

Solsort

Solsort

Skovspurv på stenen

Kvækerfinke og Bogfinke

Blåmejse og Grønirisker

Grønirisker

Grønirisk han

Dompap han og Musvit
Mandag den 4. januar


Isdannelse ved Bundgarnspæl
Ved fjorden Staun- og Barmer Enge i kuling fra østEndelig fik vi vejrforandring. Det mørke, regnfulde og tunge vejr er nu afløst af barfrost, sol og kuling fra sydøst. Temperaturen er faldet til 4-5 minusgrader, men på grund af den stærke blæst føles det, som om vi har tocifrede kuldegrader. Det bider i kinderne og man mærker, at man lever. Især slår kulden hårdt på strandengene, hvor der ingen læ er. Men trods det, måtte jeg derud.

Isen ligger allerede i et flere meter bredt bælte langs kysten. På den anden side i åbent vand lå store flokke af måger og en flok Stor Skalleslugere alle hanner fløj øst på. Fiskehejrer, der havde skjult sig i græsset langs en af afvandingskanalerne, skiftede parcel og smed sig længere ude. Der var gang i Sangsvanerne. I mindre flokke trak de mod Valsted og forsvandt bag træerne. Måske har de fundet græsgange ved Halkær Bredning. Ved Barmer Landingssted fulgte jeg en flok Bramgæs i filmkameraets søger og fik nogle fine optagelser. En lille flok Sjaggere gemte sig i græsset og pludselig gik ræven foran mig på markvejen. Men det gjorde den naturligvis ikke længe. Den sprang over grøften og forsvandt bag de høje tagrør.


Musvåge i tusmørke ved Lergraven i Staun

Sangsvane over fjorden 4. januar 2016

Sangsvaner over fjorden 4. januar 2016

Begyndende isdannelse Barmer Landingssted 4. januar 2016

Begyndende isdannelse Barmer Landingsstad 4. januar 2016

Vinter ved Staun. I baggrunden huset på Hornsgård Holm 4. januar 2016

Baunehøj ved Farstrup

Judasøre. Fotograferet i december 2015 inden frosten

Svampeskulptur - Delvis nedbrudt Læderporesvamp

Svampeskulptur

Judasøre